9 Μαρ 2010

Ένα trend που αξίζει να... παρακολουθήσουμε.


Τracking & alerting: όταν δεν βρίσκεις εσύ αυτό που θες αλλά σε βρίσκει αυτό.


Το tracking & alerting είναι ένα νέο trend με το οποίο ο καταναλωτής βρίσκει αυτό ακριβώς που θέλει ή τον αφορά. Είναι, ουσιαστικά ένας νέος τρόπος searching αφού εξοικονομεί χρόνο στον καταναλωτή, καθιστά αδύνατον να ξεχάσει ή να παραλείψει κάτι και έτσι του δίνει την αίσθηση του ελέγχου.
Φανταστείτε να παρακολουθείτε που βρίσκεται ή τι συμβαίνει με οτιδήποτε σας ενδιαφέρει: πού βρίσκονται οι φίλοι σας και τι κάνουν, ποιες είναι οι φθηνότερες τιμές καυσίμων και πού θα τις βρείτε, προσφορές σε πτήσεις, εκθέσεις, μια δυσεύρετη ετικέτα κρασιού, νέες γεύσεις πίτσας, οτιδήποτε και οπουδήποτε για οποιονδήποτε.

Το tracking & alerting είναι μια σημαντική υπηρεσία που μας βοηθάει να κάνουμε έξυπνες αγορές κάτι που οι καταναλωτές πράγματι χρειάζονται και θέλουν αυτή τη δύσκολη χρονιά. Φυσικά το βασικό εργαλείο για αυτήν την υπηρεσία είναι το Twitter όπως θα δούμε και στα περισσότερα παραδείγματα που ακολουθούν.

* O NetHaggler browser επιτρέπει στους καταναλωτές να συλλέξουν πληροφορίες για οποιοδήποτε προϊόν από συμμετέχοντες on-line πωλητές λιανικής και μετά να επιλέξουν εάν πρέπει να κάνουν Tag, Nag or Haggle. Το Tagging απλώς επιτρέπει στους χρήστες να ενεργοποιήσουν μια ειδοποίηση (alert) όταν το προϊόν φθάσει σε μια συγκεκριμένη, επιθυμητή, τιμή. Εάν ο χρήστης επιλέξει Nag, τότε η επιθυμητή τιμή θα σταλεί σε έναν πωλητή ο οποίος θα απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι ή θα καταχωρήσει την παραγγελία. Το Haggling είναι σχεδόν ίδιο, αλλά επιτρέπει στο NetHaggler να συγκεντρώσει τη ζήτηση και να διαπραγματευθεί κάποια μεγάλη έκπτωση.

Ειδικά στη σύγκριση τιμών έχουν δημιουργηθεί πολλά sites που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία, στέλνοντας ή όχι ειδοποιήσεις. Επισκεφθείτε τα Shopzillas, Pricegrabbers, Shopping.coms, Kelkoos, Google Product Searches καθώς και το ελληνικό skroutz για να πάρετε μια ιδέα.

* Το A Box Life είναι μια ενέργεια της Columbia, εταιρίας αθλητικών ειδών. Σκοπός της ενέργειας ήταν να προωθήσει την επαναχρησιμοποίηση των κιβωτίων με τα οποία στέλνει τα προϊόντα που αγοράζονται από τα on-line shops. Λαμβάνοντας το κιβώτιο με την παραγγελία τους οι καταναλωτές εισάγουν τον μοναδικό κωδικό παρακολούθησης (tracking number) του κάθε κιβωτίου ή τον QR code στο site και στέλνουν το κιβώτιο πίσω. Από κει και μετά μπορούν να παρακολουθήσουν την διαδρομή και τον “κύκλο ζωής” των κιβωτίων τους, να βλέπουν που βρίσκεται το κιβώτιό τους, πόσο μακρυά έχει ταξιδέψει καθώς και να βρίσκουν πληροφορίες για άλλους ανθρώπους που έχουν χρησιμοποιήσει το κιβώτιο. Σε μόλις ένα μήνα λειτουργίας του, το 2009, πάνω από το 66% όλων των παραγγελιών της Columbia διεκπεραιώθηκαν με επαναχρησιμοποιούμενα κιβώτια.

* Το Warm Cookie Radar από το Specialty's Cafe & Bakery στέλνει emails στους πελάτες, ειδοποιώντας πότε οι φουρνιές των φρεσκοψημένων μπισκότων έχουν βγει από το φούρνο.

* Το 2009, η Βραζιλιάνικη Υπηρεσία Μεταφορών άρχισε να χρησιμοποιεί το Twitter για να ενημερώνει τους εποχούμενους του São Paulo και του Rio de Janeiro καθώς και τους πεζούς, για ατυχήματα που επηρέαζαν την κίνηση ή για νέα σχετικά με την κυκλοφορία στους δρόμους. Τα εκπεμπόμενα μηνύματα στο twitter στέλνονται από την Υπηρεσία, αλλά το σύστημα επιτρέπει και στους χρήστες να μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες για την κίνηση και τις διαδρομές στην πόλη. Αξίζει να σημειωθεί και το ελληνικό @athenstransport που σου στέλνει tweets με την κίνηση στους δρόμους, μια πρωτοβουλία δύο συμπολιτών μας του @greekdude του @olrandir, και ΟΧΙ του Υπουργείου Μεταφορών!!!!

* Τέλος, αξιοσημείωτη υπηρεσία είναι το MySkyStatus της Lufthansa που επιτρέπει στους επιβάτες να κρατούν συνεχώς ενήμερους τους φίλους τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα για την εξέλιξη του ταξιδιού τους. Η on-line υπηρεσία στέλνει αυτόματα ενημερώσεις που αφορούν την τοποθεσία, το ύψος πτήσης, την αναχώρηση και την άφιξη στις σελίδες του Twitter και του Facebook των επιβατών.

Αυτές είναι κάποιες από τις δυνατότητες του tracking & alerting και ίσως είναι μια μοναδική ευκαιρία να πλησιάσουμε τον καταναλωτή. Αν μη τι άλλο εφ’ όσον ο καταναλωτής επιλέξει να κάνει tracking & alerting σε ένα προϊόν κυριολεκτικά... είναι μαζί του.

Για τα links και τις πηγές ανατρέξετε στο πρωτότυπο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο MacCannzine, το μηνιαίο on-line περιοδικό της McCann-Erickson.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου