O Dostoevsky ήταν μεγάλος. Όχι μόνο για τα βιβλία που έγραψε αλλά και για τις προφητικές του ικανότητες. Ο άνθρωπος τα είδε όλα. Γεννήθηκε το 1821 και πέθανε το 1881. Έζησε μες στη φτώχια και τη μιζέρια. Καθημερινά, έβλεπε τον λαό να φουσκώνει, να αγανακτεί ενάντια στον τσάρο. Και το μάντεψε. "Θα γίνει επανάσταση" σου λέει, "δεν μπορεί να τραβήξει άλλο αυτή η κατάσταση". Σκέφτεται λοιπόν ποιος θα πάρει την εξουσία. "Οι κόκκινοι μάλλον". Προβληματίζεται γιατί κάτι έχει πάρει το αυτί του περί κοινοκτημοσύνης και κουραφέξαλα που λένε αυτοί εκείνο τον καιρό και συνεχίζει "Ναι όμως αυτό το σύστημα είναι τελείως διαφορετικό από όλου του υπόλοιπου κόσμου. Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Η Ρωσία θα απομονωθεί. Και μετά;"
Σκέφτεται, σκέφτεται, σκέφτεται και καταλήγει στη μνημειώδη φράση του:
"Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο"
Η ατάκα είναι κλασική. Μετά το "μολών λαβέ" είναι η καλύτερη ατάκα που έχω ακούσει.
Γιατί; Μα είναι προφανές.
Σου λέει ο Dostoevsky:
"Όλοι αυτοί οι αφελείς χωριάτες θα επαναστατήσουν εναντίον του τσάρου. Δεν μπορεί, κάποιος μάγκας θα βρεθεί να πάρει την εξουσία. Αν είναι καλός, θα τον φάνε. Αν είναι κάθαρμα θα τα καταφέρει. Όπως και να 'χει μόνο ένα κάθαρμα θα κυβερνήσει στο τέλος. Επειδή όλοι αυτοί θα έχουν επαναστατήσει, προκειμένου να είναι όλοι ίσοι, πράγμα αδύνατον, ταυτό το κάθαρμα θα τους δώσει μια επίπλαστη ισότητα. Με άλλα λόγια, θα κάνει πρότυπα τους χειρότερους/ασχημότερους/ηλιθιότερους/εργατικότερους κ.λπ. και όλοι θα είναι ευτυχισμένοι. Οι μεν γιατί είναι όλα αυτά τα παραπάνω, οι δε γιατί δεν είναι και περνούν καλύτερα. Έτσι θα τους έχει όλους με το μέρος του. Ωραία ως εδώ."
Κι έτσι έγινε. Έχετε δει πίνακες του σοσιαλιστικού ρεαλισμού; Ναι. Ωραία. Θυμάστε το γυναικείο πρότυπο της σοσιαλιστικής κοινωνίας; Μήπως κάποια στιγμή απόλαυσης ή ξεκούρασης ή ανάπαυσης; Οτιδήποτε όμορφο; Η απάντηση είναι ένα βροντερό "ΌΧΙ".
Συνεχίζοντας τον συλλογισμό του ο Dostoevsky σκέφτηκε:
"Με τις γυναίκες όμως τι θα γίνει;Φυσικά δεν θα κάνουν πρότυπο τα σωματικά προσόντα αλλά τις ψυχικές αρετές. Δηλαδή; Θα προωθηθούν ως πρότυπα μεγαλόσωμες, εργατικές, δυνατές γυναίκες. Και με τέτοια πρότυπα όλες αυτές οι πανέμορφες κοπέλες που έχουμε στην πατρίδα μας τι ικανοποίηση θα έχουν;"
"Δεν θα έχουν ικανοποίηση, θα έχουν πέραση! Θα αρέσουν," υπέθεσε ο Dostoevsky ότι θα σκεφτεί ο ηγέτης του καθεστώτος. "Αυτό όμως είναι λάθος!" συμπέρανε ο Dostoevsky.
"Όλες αυτές θα στρέψουν τα μάτια τους στη δύση" σου λέει. "Και με τέτοια επιρροή που έχει το γυναικείο φύλο στο ανδρικό σίγουρα τα πράγματα δεν θα μείνουν για πολύ έτσι και θα πέσει το καθεστώς."
Άρα πού καταλήγουμε; "Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο". Στη Σοβιετική Ένωση αναφερόταν ο μεγάλος Dostoevsky.
Δεν είχε δίκιο;
Πόσο άντεξε το καθεστώς; 70 χρόνια;
Ενάντια σε τόσες γυναίκες;
...και πολύ κράτησε.
24 Ιαν 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου