11 Φεβ 2009

Ελληνικός ή τούρκικος;

Το περίφημο ερώτημα για τον καφέ.

Αν θα έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στα δύο η απάντηση σίγουρα είναι πιο κοντά στο δεύτερο. 'Αλλωστε στην Ελλάδα ήρθε μέσω των Οθωμανών (Osmanli), και κακώς τον έλεγαν οι Έλληνες "τούρκικο" παλαιότερα αφού η Tουρκία είναι ένα πολιτικό πλαίσιο και όχι η χώρα ενός έθνους με ιστορική συνέχεια. Αυτή είναι άλλη κουβέντα όμως...

Πίσω στον καφέ. Ελληνικός άρχισε να αποκαλείται αργότερα, όταν πια η πλέον γνωστή ελληνική εταιρεία καφέ άρχισε να τον διαφημίζει ονομάζοντάς τον "ελληνικό". Η διαφήμιση έχει κάνει τόσο καλά τη δουλειά της σε αυτή την περίπτωση που "ελληνικό" έχουν αρχίσει να τον αποκαλούν και σε άλλες χώρες της Βαλκανίου. Από κει και πέρα είναι ο μόνος καφές που κάθε χώρα του δίνει το όνομα της: στην Αρμενία είναι "αρμένικος", στην Βοσνία "βοσνιακός", στην Κύπρο "κυπριακός" κ.ο.κ.

Βέβαια η αλήθεια δεν βρίσκεται πουθενά παραπάνω.
Η παρασκευή του καφέ με αυτόν τον τρόπο προέρχεται από τον αραβικό κόσμο. Οι πρώτοι που παρασκεύασαν τέτοιου είδους καφέ ήταν οι Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής οι οποίοι έβαζαν την χύτρα του καφέ πάνω στην άμμο που κάλυπτε τα κάρβουνα για να τα κρατήσει αναμένα. Γι' αυτό και θεωρείται ότι ο σωστός τρόπος να ψήνεται ο καφές αυτός είναι πάνω στην άμμο. Από τους Άραβες λοιπόν έμαθαν τον τρόπο παρασκευής οι Οθωμανοί και από αυτούς διαδόθηκε στα Βαλκάνια. Η παρουσία του θεωρείται μακρά, πρέπει να υπάρχει από πολύ παλιά στην περιοχή, αφού στις αφηγήσεις για την άλωση της Κωνσταντινούπολης διαφοροι χρονικογράφοι αναφέρουν ότι η "Πόλις" είχε περί τα 300 με 500 καφενεία.

Ούτε "ελληνικός" ούτε "τούρκικος" λοιπόν...
Ο καφές θα έπρεπε να λέγεται "αραβικός" ή αν δεν θέλουμε να πάμε τόσο παλιά και τόσο μακριά θα έπρεπε να τον λέμε "οθωμανικό".


.-