10 Μαρ 2009

Νηστεία και ληστεία ίσον δίαιτα.


Μεγάλα οφέλη αποκομίζουν όσοι νηστεύουν συστηματικά.

Μελέτες του Πανεπιστημίου Κρήτης απέδειξαν ότι όσοι κάνουν νηστεία έχουν μειωμένη χοληστερόλη, μειωμένο σωματικό βάρος και λιγότερες πιθανότητες αναπτύξεως καρκίνου και στεφανιαίας νόσου. Η αυστηρή νηστεία σύμφωνα με την ορθόδοξη θρησκεία είναι οι μισές μέρες του χρόνου: σαρακοστή 48 ημέρες, Χριστούγεννα 40 ημέρες, δεκαπενταύγουστο 15 ημέρες, προσθέστε κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, αφαιρέστε τις Τεταρτοπαρασκευές που πέφτουν μέσα σε νηστείες, προσθέστε του Σταυρού, των Αποστόλων και κάτι άλλα ψιλά και είμαστε γύρω στις 180 μέρες.

Χωρίς πολλές λεπτομέρειες στη διάρκεια της νηστείας επιτρέπονται όσπρια, φρούτα, λαχανικά, χόρτα, ψωμί, θαλασσινά, πατάτες, κρασί, νηστίσιμα γλυκά (συνήθως χαλβάς). Τετάρτη και Παρασκευή απαγορεύεται και το λάδι ενώ πρέπει να αποφεύγεται σε μεγάλο βαθμό και το ψάρι. Ψάρι επιτρέπεται μόνο στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων, ενώ ελαιόλαδο μόνο τα Σαββατοκύριακα. Στη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου ψάρι επιτρέπεται μόνο στις 6 Αυγούστου, στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, και ελαιόλαδο τα Σαββατοκύριακα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μείωση της κατανάλωσης κεκορεσμένων λιπών που με τη σειρά του σημαίνει μείωση καρδιαγγειακών προβλημάτων και καρκίνων. Με αριθμούς, όσοι κάνουν νηστεία 180 μέρες τον χρόνο, έχουν χαμηλότερη ολική χοληστερόλη κατά 12,5% και χαμηλότερη «κακή» (LDL) χοληστερόλη κατά 20%. Όσοι νηστεύουν έχουν επίσης πολύ λιγότερο οξειδωτικό στρες - μία αντίδραση του οργανισμού που θεωρείται γενεσιουργός αιτία της αρτηριοσκλήρωσης, του καρκίνου, της νόσου του Πάρκινσον και του Άλτσχαϊμερ.
Τέλος, όσοι νηστεύουν χάνουν βάρος(...).

Με άλλα λόγια η νηστεία είναι η καρδιά της μεσογειακής διατροφής – ενός από τους υγιεινότερους τύπους διατροφής παγκοσμίως. Η νηστεία όμως δεν είναι μόνο η αποχή από συγκεκριμένες τροφές γιατί αν ήταν μόνο αυτό δεν θα λεγόταν νηστεία, θα λεγόταν δίαιτα.

Η νηστεία είναι η ραχοκοκκαλιά της ορθοδοξίας.
Ο ίδιος ο Χριστός μας έδωσε τη νηστεία ως όπλο εναντίον του πειρασμού, όταν πειράθηκε στην έρημο και νήστευσε σαράντα ημερόνυχτα. Η έλλειψη της εγκράτειας απομακρύνει τον άνθρωπο από τον Θεό. Η ακράτεια είναι η αιτία κάθε αμαρτίας. Τις μέρες της νηστείας λοιπόν ατσαλώνονται οι καρδιές των πιστών. Έρχονται κοντά στον Θεό εξασκώντας την αυτοσυγκράτηση, την υπομονή, την περίσκεψη, την εγκράτεια. Έτσι, μέσα από αυτή τη διαδικασία ανθίζουν στην καρδιά τους οι 3 μεγάλες αρετές της ορθοδοξίας: η αγάπη, η πίστη, η ελπίδα.

Φυσικά το πρότυπο του κάθε ορθόδοξου πιστού βρίσκεται στον μοναχισμό: σε αυτές τις αγέροχες φιγούρες του Αγίου Όρους που η νηστεία κρατάει όλο το χρόνο, γιατί άλλωστε αυτοί οι άνθρωποι παλεύουν όλο το χρόνο τον διάβολο έχοντας όπλο τη νηστεία. Ως γνωστόν, ο Χριστός, με τη νίκη του εναντίον του διαβόλου δίδαξε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να παλεύουμε εναντίον των πονηρών πνευμάτων: νηστεία, ταπείνωση, προσευχή και νήψη.
Πάρτε παράδειγμα τον Αρσένιο ας πούμε. Ή τον Εφραίμ.

Με τη νηστεία, αυτοί οι άγιοι άνθρωποι, κατατροπώνουν κάθε πειρασμό υπεξαιρώντας παράλληλα εκατομμύρια ευρώ
από το δημόσιο και φυσικά αυτό δεν είναι κακό...
Υπάρχει καμιά εντολή που να λέει "Ουκ υπεξαιρέσεις"; Δεν υπάρχει!
Βέβαια, κάτι έχω ακούσει για "Ουκ επιθυμήσεις πάντα όσα τω πλησίον σου εστί" και όλα αυτά που έχουν υπεξαιρέσει οι φωστήρες της ορθοδοξίας δεν ήταν δικά τους. Όπως επίσης κάτι έχει πάρει το αυτί μου για ένα "Ουκ κλέψεις" και τα αγέροχα παλικάρια από τα Βόρεια προάστεια της Ελλάδος δεν τα απέκτησαν όλα αυτά επειδή τα δούλεψαν. Τι να δουλέψουν άλλωστε αυτοί; Αφού είναι ξελιγωμένοι. Τους έφαγε η νηστεία. Γι' αυτό δουλεύουν τον κοσμάκη κι ενώ κάνουνε νηστεία, ρίχνουνε και μια ληστεία. Κι εκ των υστέρων θέλουν κι αμνηστία.

«Βέτο» Ιερώνυμου για Παντελεήμονα
διαβάζω σήμερα στην Ημερησία.
"Τη ριζική διαφωνία του με την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου να θέσει στο αρχείο την υπόθεση του μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα, ο οποίος έχει καταδικαστεί για υπεξαίρεση 160.000 ευρώ από τη Μονή του Οσίου Εφραίμ και βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού, εξέφρασε ανοικτά χθες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος."

Το Συνοδικό Δικαστήριο θελει να θέσει στο αρχείο την υπόθεση (!!!!!) και τους δίνει ο Αρχιεπίσκοπος! Μα καλά, πού ζούμε; Είμαστε καλά; Βουτηξε 160.000 ο άλλος και θέλουν να τον βγάλουν λάδι; Πάλι καλά που φωνάζει κι αυτός ο Ιερώνυμος -δεν τον ξέρω τον άνθρωπο αλλά από τις πράξεις του φαίνεται πολύ εντάξει.

Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω το εξής:
αφού δεν τρώνε, γιατί τα τρώνε;
Για να μην έχουμε να φάμε; Νηστεία με το ζόρι δηλαδή...
Όσο για τη νηστεία λοιπόν, εχώ να πω ότι νηστεία και ληστεία δεν πάει. Δεν θέλω να ξανακούσω για νηστεία εκτός κι αν παίζει να γλύψω κι εγώ κανα κοκαλάκι απ' την επόμενη.

Αν θα υπάρξει επόμενη ληστεία; Εννοείται ότι θα υπάρξει!
Το λένε και οι επιστήμονες: σύμφωνα με τις έρευνες του
Πανεπιστημίου Κρήτης, οι μοναχοί θα ζήσουν πολύ.


._

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου