21 Μαρ 2013

Planning our future.


Τα ρομπότ, τα νέα λογισμικά και οι smart συσκευές κάνουν τη νέα βιομηχανική επανάσταση.

Οι smart συσκευές και τα ρομπότ διαμορφώνουν νέες σχέσεις στην κοινωνία. Ειδικότερα στο θέμα της εργασίας, καταλαμβάνουν τις θέσεις που έχουν επαναλαμβανόμενες ενέργειες. Όλοι μας έχουμε μείνει σε ένα ξενοδοχείο που έχουν μια μηχανή ως ρεσεψιονίστ. Βλέπουμε μηχανές να αναλαμβάνουν χρέη banking assistant ή ακόμη και δεσμοφύλακα. Πέρα από αυτό, η τεχνολογία επιτρέπει στους ερασιτέχνες να παράγουν έργο που κάποτε έκαναν οι επαγγελματίες. Αυτό βέβαια σημαίνει τεράστια απώλεια θέσεων εργασίας. Ωστόσο, το επόμενο κύμα ανάπτυξης τέτοιων μηχανών θα δημιουργήσει νέες μορφές απασχόλησης. Η πρόκληση θα είναι να εξασφαλιστεί το εργατικό δυναμικό που θα είναι έτοιμο και εξειδικευμένο.

Τα κακά νέα.
Η Earthbound Farms στην Καλιφόρνια διαθέτει ρομπότικούς βραχίονες που συλλέγουν και τοποθετούν τα βιολογικά μαρούλια που παράγει στα δοχεία τους. Κάνουν τη δουλειά τόσο γρήγορα, που το έργο που παράγει κάθε ρομπότ υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στην εργασία ενός έως πέντε εργατών. Στο C&S 168 ρομπότ μεγέθους go-carts τρέχουν γύρω από μια αποθήκη με 25 μίλια ανά ώρα, μέσω ασύρματης επικοινωνίας με έναν κεντρικό υπολογιστή. Πηγαίνουν στον προορισμό τους, συλλέγουν το προϊόν και στη συνέχεια πηγαίνουν σε έναν κεντρικό αγωγό όπου συγκεντρώνονται όλα μαζί. Ο κεντρικός υπολογιστής μπορεί να συσκευάσει και να τοποθετήσει τα προϊόντα με την ακριβή σειρά που πρέπει να έχουν πάνω στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Χάρη στα γραπτά μηνύματα, τα e-mail και τα application για smartphone, το Bureau of Labor Statistics εκτιμά ότι 181.800 εργαζόμενοι στην ταχυδρομική υπηρεσία των ΗΠΑ θα χάσουν τη δουλειά τους μεταξύ 2010 και 2020 –πρόκειται για το 28% του συνόλου (Sources: Smartplanet and Money MSN). Για μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση στο TEDx σχετικά με το πώς η τεχνολογία και τα ρομπότ επηρεάζουν τη ζωή μας κάντε κλικ εδώ.

Τα καλά νέα.
Η έκθεση “Positive Impact of Industrial Robots on Employment” του International Federation of Robotics αναλύει γιατί δεν είναι αρνητικό οι επιχειρήσεις να επιλέγουν τις λύσεις που προσφέρει η ρομποτική. Σε 7 βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων της ρομποτικής,  των τροφίμων και ποτών, της βιομηχανίας χημικών, φαρμακευτικών και πλαστικών, στα χυτήρια, στην βιομηχανία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών και τέλος στην αυτοκινητοβιομηχανία, ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν χάρη στη χρήση ρομποτικής είναι 8 με 10 εκατομμύρια. Εκτιμάται ότι 700.000 - 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από τα ρομπότ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Παραδείγματα των επιχειρήσεων όπου τα ρομπότ έχουν σώσει θέσεις εργασίας είναι Odense Steel Shipyard στη Δανία και η Marlin Steel στις ΗΠΑ.

Οι επιχειρήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο προς τις έξυπνες μηχανές κατά την πρόσληψη νέου προσωπικού. Η ανθρώπινη κρίση έχει αρχίσει να αντικαθιστάται από αλγοριθμικά λογισμικά προκειμένου να είναι πιο ακριβή και αντικειμενικά τα κριτήρια στις διαδικασίες πρόσληψης. Τετοιου είδους λογισμικά χρησιμοποιούνται από μεγάλες και μικρές εταιρείες αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Δείτε κάποια παραδείγματα:

Η Xerox χρησιμοποιεί λογισμικό για να επιλέξει τους ανθρώπους για τα τηλεφωνικά της κέντρα. Η Bon-Ton Inc. τους προσωρινούς υπαλλήλους για τα καταστήματά της και τα κέντρα διανομής, τους επιλέγει αυτοματοποιημένα. Η εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Richfield Management LLC  χρησιμοποιεί λογισμικό το οποίο κάνει εξονυχιστικό έλεγχο των υποψηφίων ώστε να μην επιλέγονται άτομα που είναι απρόσεκτα και θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ένα εργατικό ατύχημα. Επιπλέον, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πιστεύουν στην τεχνολογία. Πρόσφατα η IBM κατέβαλε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Kenexa Corp. η οποία χρησιμοποιεί την ανάλυση των δεδομένων για να βοηθήσει τις εταιρείες να προσλαμβάνουν και να διατηρούν τους εργαζομένους. Η Oracle αγόρασε το σύστημα εντοπισμού αιτήσεων εργασίας  Taleo στην τιμή των 1.900.000.000 δολαρίων και η SAP έχει αγοράσει το σύστημα SuccessFactors, το οποίο ειδικεύεται στην παρακολούθηση των επιδόσεων, προσλήψεων και αποζημιώσεων, για 3.400.000.000 δολάρια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δαπάνες για λογισμικό διαχείρισης ταλέντων ανήλθε σε 3,8 δισεκατομμύρια το 2011, υψηλότερο κατά 15% από το 2010, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner. (Πηγές: Singularity Hub και WSJ).


Η αλλαγή που πρέπει να γίνει στην εκπαίδευση.
Παρότι οι τεχνολογίες έχουν ανατρέψει κατά πολύ την ζωή μας τις δυο τελευταίες δεκαετίες, εμείς συνεχίζουμε να διδάσκουμε τα παιδιά μας στα πρότυπα του 20ο αιώνα. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόοδος στην πληροφορική και την τεχνολογία αλλάζει τον ρόλο του δασκάλου του 21ου αιώνα. Αντί να είναι ο δάσκαλος γνωρίζουμε, ο δάσκαλος θα γίνει ένας οδηγός, ένας προπονητής και ένας εκπαιδευτικός που πρέπει να βοηθάει τους μαθητές να μάθουν στο δικό τους ρυθμό. Ο υπολογιστής ή η smart συσκευή γίνεται το βιβλίο, η συσκευή της έρευνας, η προηγμένη αριθμομηχανή, ο επεξεργαστής κειμένου και η πύλη στον κόσμο των πληροφοριών. Δείτε τον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση σε εικονοποίηση του Michell Zappa στο Envisioningtech


Και τι μας νοιάζουν όλα αυτά;

Τέτοιου είδους λογισμικά και μηχανές δίνουν νέα πνοή σε μια κοινωνία που δεν είναι ικανή να δει ξεκάθαρα το μέλλον της. Πολλές φορές δεν χρειάζεται όραμα για να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες, να αποκτήσουμε νέες δυνατότητες. Πολλές φορές το όραμα προκύπτει από τα νέα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας να χρησιμοποιήσουμε.


Αρκεί να μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε.
Είναι η απαραίτητη συνθήκη για να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε το μέλλον μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου