17 Απρ 2013

Μη μιλάς, δεν είναι απαραίτητο.


Κι όμως ο βωβός υπάρχει ακόμα. 
Όχι ο Μπάμπης. Ο κινηματογράφος.

Τα τελευταία 4 χρόνια διοργανώνεται στο Τορόντο το Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου που φέρνει στις οθόνες μερικές από τα ωραιότερες βωβές ταινίες του κόσμου. Η κινούμενη εικόνα συνδυάζεται με ζωντανή μουσική από καταξιωμένους καλλιτέχνες. Όπως αναφέρεται και στο επίσημο site του Φεστιβάλ, σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας δεσμός μεταξύ της εικόνας, των μουσικών και του κοινού. Οι θεατές βρίσκονται σε ένα live, βιώνουν μια στιγμή που ποτέ δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Οι ταινίες που προβάλονται στο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου του Τορόντο αποτελούν μέρος της ιστορίας του κινηματογράφου που εκτείνεται από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια, βωβές ταινίες που ήταν ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου όπως το Metropolis, το Wings, και ο Ναπολέων, έχουν αποκατασταθεί και παρουσιάζονται εκ νέου στη σκηνή όπως τότε. Το πιο σημαντικό βεβαια είναι ότι δημιουργούνται και νέες βωβές ταινίες. Όλοι θυμόμαστε το "The Artist" του Michel Hazanavicius, που κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Υπάρχουν κι άλλες και παίζουν όλες εδώ.

Παράξενο, πρωτότυπο και ρομαντικό το Φεστιβάλ αλλά δεν το κάνεις και θέμα -μπορεί να πει κάποιος. Θέμα κάνεις όταν μαθαίνεις την ιδέα που είχαν για την προώθηση του event, η οποία χρησιμοποιεί εντελώς πρωτότυπα ένα από τα πιο επιτυχημένα new media, το Instagram. 

Το φεστιβάλ δημιούργησε τρεις λογαριασμούς Instagram, που ο καθένας περιέχει ένα trailer για μία ξεχωριστή βωβή ταινία που θα παρουσιαστέι στο φεστιβάλ. Έτσι στον λογαριασμό tsff_1, βλέπουμε το trailer της κλασικής ταινίας "Sunrise" του Murnau, στο tsff_2, παρουσιάζεται ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ταινία "Tumbleweeds" του 1925 και τέλος, στο λογαριασμό tsff_3, βλέπουμε ένα απόσπασμα από τη μικρού μήκους "Super-Hooper-Dyne Lizzies" που έχει σκηνοθετήσει ο Del Lord. 

Αναρωτιέστε πώς βλέπουμε trailer (!) στο Instagram;
Για να δούμε το κάθε trailer, πηγαίνουμε στο σχετικό λογαριασμό Instagram (tsff_1, tsff_2 ή tsff_3) στο smartphone μας και μετακινούμε με το δάχτυλο γρήγορα τις εικόνες ώστε να βλέπουμε με ταχύτητα τη μία εικόνα μετά την άλλη ώστε να δημιουργηθεί ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με την κίνηση του film ή σαν τις κινούμενες εικόνες που ζωγραφίζαμε στις γωνίες των βιβλίων κάποτε. Δείτε ένα demo εδώ:
Η ιδέα ανήκει στο καναδέζικο agency Cossette, δουλειές του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ

Ο Matt Litzinger, co-Chief Creative Officer της εταιρείας εξηγεί τη σκέψη του πίσω από την εκστρατεία: "Νιώσαμε σκόπιμο να χρησιμοποιήσουμε τα new media όπως είναι το Instagram για να αναδείξουμε την τεχνική των βωβών ταινιών," εξηγώντας στη συνέχεια ότι οι ταινίες του βωβού κινηματογράφου ήταν "τις ημέρες τους κάτι τόσο πρωτοποριακό και καινοτόμο, όσο είναι σήμερα ψηφιακές πλατφόρμες".