21 Φεβ 2013

Όλα για όλους


Η τεχνολογία προσπερνάει την πολιτική με ιλιγγιώδη ταχύτητα. 

Καιρός να το πάρουμε χαμπάρι, ο νέος κόσμος προς τον οποίο κινούμαστε με ταχύτητα δεν χρειάζεται τους ντολμάδες της παλαιάς πολιτικής που θεωρούν επίτευγμα να παραδίδουν τον προυπολογισμό της κυβέρνησης σε στικάκι. Πραγματική πολιτική παράγουν οι νέες τεχολογίες που σκέφτονται περισσότερο τον άνθρωπο απ' ό,τι αυτοί που εκλέγουμε κάθε 4 χρόνια για να το κάνουν. Ας δούμε πώς.

Κινητήρια δύναμη στις εξελίξεις είναι -τι άλλο;- οι κινητές συσκευές.
To mobility βάζει την κοινωνία σε μια νέα εποχή, όπου μια ανάγκη (για εργασία, για παραγωγή, για εκπαίδευση κ.ά.) μπορεί να καλυφθεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Επιπλέον, τα εργαλεία και οι πόροι με τους οποίους δημιουργείται αξία είναι κατανεμημένα σε περισσότερους. Η παραγωγή μικρής κλίμακας, καθώς και η 3D εκτύπωση αναμορφώνουν την παραγωγή. Μήπως τελικά ο καπιταλισμός αγγίζει το ιδεώδες του κομμουνισμού -τα μέσα παραγωγής στους εργάτες; 
Ακόμα, εδώ και χρόνια η εργασία μοιράζεται σε όλο και περισσότερους. Τα tablets και τα smart phones διεγείρουν τον παγκόσμιο εγκέφαλο και οι νέες ιδέες γεννιούνται η μία πίσω από την άλλη. Οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών αλλάζουν τα δεδομένα στην παραγωγή ενέργειας, ενώ οι πλατφόρμες μαζικής διδασκαλίας, φέρνουν την επανάσταση στην εκπαίδευση.

Πλέον, το ερώτημα είναι σε τι δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση, όχι σε τι μπορούμε.
Συγκεκριμένα:

Εκπαίδευση για όλους.
Ο κόσμος της εκπαίδευσης αλλάζει με ριζοσπαστικούς τρόπους. Οι ανοιχτές online τάξεις (Massive Open Online Classes) είναι η επανεφεύρεση της εκπαίδευσης. Επενδυτές όπως είναι το Udacity και το Skillshare μειώνουν τα εμπόδια για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα το Big Picture Learning schools και το Science Leadership Academy είναι οι νέοι παίκτες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το mobile learning έχει μπει στο παιχνίδι για τα καλά αφού υπάρχει μια εφαρμογή για τα πάντα. Η συγκεκριμένη αγορά έχει ξεφύγει και η παγκόσμια αγορά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες εκπαίδευσης θα έχει τριπλασιαστεί την πενταετία 2010 - 2015 φθάνοντας τα 9,1 δισεκατομμύρια δολλάρια μόνο στις ΗΠΑ. (Πηγή: Ambient Insight) Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης στην mobile εκπαίδευση είναι η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία και όλες έχουν αυξηση πάνω από 60%.

Ενέργεια για όλους.
Οι έρευνες στον τομέα της ενέργειας έχουν επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προς το παρόν οι επενδύσεις είναι μικρής κλίμακας σε σχέση με τα μεγέθη που συνηθίζονται στον κλάδο, είναι όμως πιο κοντά στον καταναλωτή, χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, χωρίς κίνδυνους και χωρίς υψηλά κόστη. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να προσφέρουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο 25% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν ρεύμα. Στην Ινδία, το Simpa Network πουλάει ηλιακή ενέργεια όπως πουλάνε χρόνο ομιλίας οι καρτοκινητές. Ο πελάτης κάνει μια αρχική προκαταβολή και στη συνέχεια προπληρώνει την ενέργεια που θεωρεί ότι χρειάζεται. Κάθε πληρωμή διαμορφώνει την τελική τιμή αγοράς. (Πηγή: Springwise). H σουηδική εταιρεία Hexicon δημιουργεί τη μεγαλύτερη πλωτή πλατφόρμα ανεμογεννητριών στον κόσμο. Στα ίδια πρότυπα η Makani Power  στην Καλιφόρνια έχει δημιουργήσει έναν αιωρούμενο ανεμόμυλο ο οποίος είναι σε θέση να παράγει 50% περισσότερη ενέργεια από τις τυπικές ανεμογεννήτριες εδάφους. (Πηγή: Springwise). Ξενοδοχεία και κινηματογράφοι χρησιμοποιούν ενέργεια που παράγεται από την κίνηση των πεντάλ (!!). Στη φυλακή Santa Rita do Sapucaí στη Βραζιλία οι κρατούμενοι μπορούν να αφαιρούν μια μέρα από την ποινή τους για κάθε 16 ώρες που κάνουν πετάλι. (Πηγή: Springwise)

Εργασία για όλους.
To crowdsourcing είναι η μεγάλη επανάσταση της εποχής. Παρότι το συναντάμε σαν ορολογία από το 2006 ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από παλιότερα και βασίζεται στην απλή ιδέα ότι το πλήθος έχει πολύ μεγαλύτερη γνώση, σοφία, έμπνευση από ένα άτομο. Τη στιγμή που μιλάμε το crowdsourcing είναι μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική στην επίλυση προβλημάτων ή στην σύλληψη ιδεών. Ουσιαστικά έχει ανοίξει τον δρόμο στην καινοτομία. Το crowdfunding αντίστοιχα ανοίγει νέους δρόμους για την υποστήριξη μιας ευρείας ποικιλίας νέων επιχειρήσεων και έργων. Και κατ’ επέκταση το crowdlabor είναι ένας πλατύς δρόμος μέσω του οποίου η δουλειά... γίνεται. Μόλις επιλυθούν τεχνολογικά και οργανωτικά εμπόδια για την προσέγγιση, θα υπάρξουν οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Και φυσικά το crowdlabor είναι συνυφασμένο με το crowdfunding καθώς συνδέει τον αγοραστή και τον πωλητή στον κυβερνοχώρο. Προς το παρόν το crowdlabor είναι περιορισμένο, επειδή οι προσφορές εργασίας εξαρτώνται από συγκεκριμένες πλατφόρμες που ζητούν σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα Sector RoadMap: Crowd labor platforms in 2012 του Joseph Turian, Ph.D., που δημοσιεύτηκε από την GigaOm Pro: ". Η υπόσχεση του crowdlabor είναι το ανύπαρκτο κόστος, είναι on-demand και πρόκειται για μια ελαστική εξωτερική ανάθεση εργασίας". Τα παραδείγματα  είναι αρκετά: Amazon Mechanical Turk, MobileWorks, CloudFactory, Samasource και Clickworker. 

Παραγωγή από όλους.
Η 3D εκτύπωση έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην παραγωγή. Επιπλέον μπορεί να φέρει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός προϊόντος στα χέρια καθενός που έχει μια καλή ιδέα για ένα προϊόν! Σηματοδοτεί, επίσης, την εμφάνιση νέων επιχειρήσεων, που μπορούν να δημιουργήσουν κάτι για σας, κομμένο και ραμένο στα μέτρα σας. Η Shapeways άνοιξε πρόσφατα ένα "Εργοστάσιο του Μέλλοντος», 25.000 τετραγωνικών μέτρων  στο Long Island City. Οι πελάτες θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ό,τι προϊόντα σκεφτούν μέσα σε λίγες ημέρες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Σύμφωνα με τον Kegan Fisher, διευθυντή μηχανικό της Shapeways, "Όταν τεθεί πλήρως σε λειτουργία το εργοστάσιό μας θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο με  δυνατότητα παραγωγής 3D εκτύπωσης στον κόσμο." Θα στεγάσει 30 έως 50 υψηλής ευκρίνειας, βιομηχανικού μεγέθους 3D εκτυπωτές. Κάθε ένας θα είναι ικανός να παράγει περισσότερα από 100 προϊόντα σε καθημερινή βάση και τρία έως πέντε εκατομμύρια προϊόντα σε ετήσια βάση. Το εργοστάσιο θα υποστηρίξει την κοινότητα Shapeways που αποτελείται από 200.000 χρήστες. (Πηγή:  Smart Planet)

Οσοι έχουν όρεξη για δουλειά και ζωή προχωράνε μπροστά.
Οι υπόλοιποι ας συνεχίσουν να ψηφίζουν ντολμάδες.



Υ.Γ.: Αυτό δεν αφορά φυσικά κάποια νέα κόμματα που έχουν εμφανιστεί πρόσφατα και δείχνουν να έχουν μια διαφορετική αντίληψη για την πολιτική. Αφορά τους πολιτικούς και τις πολιτικές που μας έφεραν στην Ελλάδα του 2013 και κυρίως αφορά όλα τα κόμματα της Αριστεράς που με τις σταλινικές αντιλήψεις τους έκαναν πρότυπο την οπισθοδρόμηση και την ακινησία, παρότι  στο δικό τους μυαλό θεωρούν ότι κάνουν ακριβώς το αντίθετο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου